Voor ieder dier de beste zorg!

Anesthesie

Anesthesie betekent in het grieks ”geen gewaarwording”. Algehele anesthesie is het zelfde als narcose en dat houdt in dat de patiënt zijn bewustzijn verliest. Een narcose bestaat uit slaap, spierverslapping en pijnstilling. Vooral pijnbestrijding is van belang om een goed herstel te bevorderen. We geven dan ook altijd extra pijnstilling bij het begin van de operatie. Algehele anesthesie wordt bijna altijd toegepast bij operaties, maar ook voor onderzoek bijvoorbeeld röntgenfoto’s waarbij een dier in een aparte houding stil moet liggen, is vaak een narcose nodig.

Voordat uw huisdier onder narcose wordt gebracht, wordt hij gewogen en de dierenarts controleert de slijmvliezen en luistert naar het hart en de longen. Wordt er een hartruis waargenomen, kan er geadviseerd worden om een hartecho te laten maken.Tevens hebben wij speciale narcose middelen voor risico patiënten zoals bij een hartprobleem. Van oudere dieren met een hoger narcose risico, of op verzoek, kunnen vooraf bloed afnemen om de diverse bloedwaarden te controleren.

We zijn op de hoogte van bepaalde rasgebonden risico’s en houden daar rekening mee. Tevens hebben wij ook veel ervaring met het onder narcose brengen van konijnen, cavia’s en andere ‘bijzondere huisdieren’.

Ook werken wij in elke situatie volgens vaste protocollen en zoveel mogelijk met de combinatie van injectie- en gasnarcose.

Sommige dieren krijgen tijdens de narcose een waakbranule of een infuus in de bloedbaan. Zo kunnen we dan indien nodig snel narcose middelen en /of pijnstillende injecties toedienen.