Voor ieder dier de beste zorg!

Chirurgie

Chirurgie of heelkunde betekend in het oud grieks “handwerk”. Een operatie is een chirurgische procedure om een medisch probleem te verhelpen.

In onze dierenartsenpraktijk doen wij zeer uiteenlopende operaties. Van het onvruchtbaar maken van vrouwelijke en mannelijke dieren ( “sterilisatie” en castratie ), tot het verwijderen van tumoren, maagdarmoperaties, het hechten van grote wonden, oogoperaties, blaasoperaties, orthopedische operaties en ooroperaties.

In de volksmond wordt er vaak gesproken over een “sterilisatie”van een poes of teef, hoewel het eigenlijk ook een castratie is. “Sterilisatie” wil zeggen het afbinden van een eileider of een zaadleider, wat bij mensen veel gebeurt. Een castratie wil zeggen het verwijderen van de teelballen of eierstokken, dat gebeurt in de dierenartsenpraktijk.

De meeste operaties worden uitgevoerd in onze operatie kamer. Dit is een aparte schone ruimte waar alleen operaties uitgevoerd worden. Hier staat de operatie tafel, het anesthesie apparaat en de bewakingsapparatuur en de verdere operatiebenodigdheden.

Voor een operatie moet een dier meestal een aantal uren vasten, dit wordt u van te voren verteld. Meestal opereren wij ’s morgens, spoedoperaties kunnen natuurlijk dag en nacht plaatsvinden.

Voor de operatie wordt het dier nagekeken en soms wordt een bloedonderzoek gedaan om te kijken of het dier nog in goede conditie is. Daarna wordt het dier onder narcose gebracht en in de gewenste houding uitgebonden. Het dier slaapt nu al diep. De plek waar we gaan opereren wordt ruim geschoren, gewassen en ontsmet. Het dier wordt indien nodig geintubeerd, en aangesloten aan de anesthesie apparatuur en de bewaking. Ondertussen bereidt de chirurg zich voor. Tijdens de operatie is er altijd een operatieassistente aanwezig, zij houdt het dier in de gaten en helpt indien nodig de chirurg. Na de operatie, tijdens de recovery wordt het dier in de gaten gehouden. Om ervoor te zorgen dat een dier thuis niet aan de wond gaat zitten, krijgt u meestal een speciaal shirtje of een kap mee. We proberen altijd de dag na de operatie nog even te bellen om te vragen hoe het gaat. In ieder geval willen we het dier terugzien op een spreekuur, om de genezing te controleren en aanwezige hechtingen te verwijderen.