Voor ieder dier de beste zorg!

Interne ziekten

Dit grote vakgebied bevat ziekten met een inwendige oorsprong, bijvoorbeeld van organen als de maag, darmen, lever, nieren, milt, blaas, baarmoeder, hart en longen, maar ook stofwisselingsziekten zoals suikerziekte, schildklierfunctiestoornis enzovoort. Vaak geven deze aandoeningen onduidelijke klachten, daarom wordt er binnen onze praktijk gewerkt volgens een protocol om een diagnose te krijgen.

Eerst wordt de klacht in kaart gebracht, vervolgens wordt het klinisch onderzoek verricht en aan de hand daarvan gesproken over een eventueel te starten therapie en/of de eventueel verdere stappen om een diagnose te verkrijgen of een therapie te beginnen. Hiervoor zijn diverse onderzoeken mogelijk, zoals bloedonderzoek, waarvoor we in huis uitgebreide laboratoriummogelijkheden hebben. Daarnaast beschikken we over een digitaal röntgentoestel en een geavanceerd echo systeem. Er zijn ecg en bloeddruk meting mogelijkheden. Ook voor bepaalde endoscopieën hebben we mogelijkheden.

Enkele voorbeelden van klachten die op internistische aandoeningen wijzen zijn:

Braken en diarree:
Soms op te lossen na klinisch onderzoek met medicijnen. Er kan echter uitgebreider onderzoek nodig zijn, zoals bloedonderzoek, röntgen en/of echo van de buik, ontlasting onderzoek, een endoscopie van het maag-darmkanaal, of een bioptname van een orgaan.

Overmatig drinken en urineren:
Hierbij kunnen diverse orgaansystemen, zoals de nieren betrokken zijn, en is er meestal naast klinisch onderzoek ook bloedonderzoek nodig. Het is handig om alvast een etmaal lang te meten hoeveel er precies gedronken wordt en wat urine op te vangen.

Kleinere hoeveelheden urineren, bloed bij de urine of niet kunnen urineren;
Redenen om meestal urineonderzoek te doen naast het klinisch onderzoek, afhankelijk daarvan kan verder onderzoek nodig zijn.

Verminderd uithoudingsvermogen en hoesten
Dit kan diverse oorzaken hebben zoals een hart- of longprobleem. Er zijn heel veel verdere onderzoeken mogelijk zoals een röntgenfoto van de borstholte, een echo en of ecg van het hart en bloeddrukmeting.

Toegenomen eetlust en toch afvallen
Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals een te snel werkende schildklier of suikerziekte. Meestal is bloedonderzoek nodig bij deze klacht.