Voor ieder dier de beste zorg!

KNO

KNO staat voor Keel-, Neus-, en Oorziektes.

Keel- en neusaandoeningen geven vaak klachten zoals niezen of hoesten. Vaak is er sprake van een virale of bacteriële infectie, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Dan kan de dierenarts bijvoorbeeld röntgenfoto's van de neus en/of de keel maken, of een bacteriekweek maken van de neusuitvloeiing. Als we dieper in de neus willen kijken, kunnen we dat doen met behulp van een rhinoscopie.

Oorproblemen komen regelmatig voor bij de hond en de kat. Een oorprobleem kan veroorzaakt worden door oormijt, bacteriën, gisten, een grasaar of andere vreemde voorwerpen in het oor of allergieen. De eigenaar merkt dat het oor pijnlijk en/of rood is, dit kan gepaard gaan met krabben aan de oren of schudden met de kop. Soms is ook te zien dat er overmatige oorsmeer productie is of dat er een afwijkende geur uit de gehoorgang komt. We controleren met een oorkijker (otoscoop) de gehoorgang en het trommelvlies. Afhankelijk van de klachten en het onderzoek aan het oor wordt een behandeling ingesteld.

De praktijk beschikt over een oorspoelapparaat waarmee de gehoorgang schoon gespoeld kan worden. Bij langdurige of terug komende oorklachten kan een bacteriologisch onderzoek gedaan worden. Soms ontstaat er een bloedoor: door krabben aan het oor of schudden met de kop kan een met bloed gevulde zwelling aan het oor ontstaan. Het is verstandig hiervoor een afspraak te maken zodat de mogelijkheden voor behandeling met u besproken kunnen worden.