Voor ieder dier de beste zorg!

Oogheelkunde

Wanneer uw dier last van het oog heeft, is het verstandig gelijk een afspraak te maken. Als er met sommige problemen te lang gewacht wordt, kan het gezichtsvermogen van het betreffende oog namelijk verloren gaan.

Als een oog flink bloedt, wanneer een oog zich niet meer in de oogkas bevindt, of wanneer uw dier acuut blind is geworden, is dit een spoedgeval! Belt u dan direct met de praktijk! Ook een verwonding aan de ooglidrand moet direct gehecht worden.

In principe schrijven we niet zomaar een zalf uit bij een ontstoken oog. De dierenarts zal het oog eerst willen zien. Hierbij controleert zij of het hoornvlies niet beschadigd is.

Oogontstekingen kunnen veel oorzaken hebben. Berucht zijn kattenkrabben, ook vinden we ‘zomers vaak een grasaar achter het derde ooglid, maar ook bij bepaalde ziekten kan een oogontsteking ontstaan. Ander voorkomende oorzaken zijn te weinig traanvocht, een verplaatsing van de lens, een verhoogde druk in de oogbol, of naar binnenkrullende oogleden waardoor er haartjes tegen het oog aankomen.

Veel oogaandoeningen kunnen we zelf behandelen, maar voor sommige specifieke onderzoeken en behandelingen verwijzen we u door naar een specialist.